Behandling

Innenfor epilepsiomsorgen finnes det nå en rekke ulike behandlingsmetoder. Behandlingsformen ved epilepsi avhenger i stor grad av hva slags type anfall eller epilepsi det dreier seg om. 

Foto: Shutterstock/Triff

Medisiner (antiepileptika)

Den vanligste behandlingsformen ved epilepsi er å gi antiepileptika, dvs medisiner som hindrer eller reduserer hyppigheten av anfall. Det er viktig at medisinene tas regelmessig, gjerne på samme tidspunkt morgen og kveld. Etter at epilepsidiagnosen har blitt stilt, skal man i samråd med lege finne ut hvilke medisiner som hindrer eller reduserer de epileptiske anfallene. Hvilke medisiner man går på, samt hvilken dose man går på er avhengig av hvilken type epilepsi man har.

I en del tilfeller kan denne prosessen ta tid, og noen opplever bivirkninger. Det er viktig med god oppfølging i helsevesenet for alle som går på epilepsimedisiner. Over 60 % av mennesker med epilepsi lever et anfallsfritt liv med denne behandlingsformen.

Operasjon

For en liten gruppe mennesker kan operasjon være en mulighet. Dette er relevant i situasjoner der en rekke ulike tiltak har blitt forsøkt, men uten den ønskede effekten.

Epilepsioperasjoner utføres på Oslo Universitetssykehus etter grundig utredning gjennom Avdeling for kompleks epilepsi - SSE. Epilepsioperasjoner er den eneste av dagens epilepsibehandlinger som fjerner epilepsien og ikke bare behandler symptomene på epilepsi.

Anfallsforebyggende tiltak

I tillegg til behandlingsformer som medisiner og operasjon finnes det en rekke anfallsforebyggende tiltak som kan iverksettes individuelt. Stress, psykiske påkjenninger, lite søvn og å ikke ta medisiner regelmessig kan være anfallsfremkallende faktorer, og er faktorer som kan elimineres dersom den enkelte er bevisst hva som utløser anfall.

Vagus Nerve Stimulator (VNS)i VNS behandling, vil en vagusstimulator opereres inn under huden, og er en slags "pacemaker" som sender signaler til hjernen som motvirker epileptisk aktivitet. De fleste som får operert inn en vagusstimulator har en vanskelig behandlingsbar epilepsi, og mange opplever å få færre anfall eller at anfallene er "lettere" eller varer kortere enn tidligere. VNS behandlingen har forholdsvis få bivirkninger, men mange opplever at stemmen blir hes, spesielt når stimulatoren sender signaler.Ketogen DiettKetogen diett er en diett som blir brukt i behandlingen av pasienter med epilepsi. Behandlingen finnes i flere versjoner, men generelt dreier det seg om diett med mye fett og lite karbohydrater. Dietten gir ketose som har en positiv effekt på anfallsituasjonen til en del mennesker med epilepsi. I praksis har det vist seg vanskelig å gjennomføre behandlingen over lengre tid, spesielt uten støtte av ernæringsfyseolog/dietetiker eller andre profesjonelle. Diettbehandling er en medisinsk behandling og må ikke forsøkes på egenhånd, men påbegynnes i samråd med spesialister på området. 

Vil du ha noen å snakke med?

Vi har likemannsordning som kan kon

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.