Arbeid og ansettelse

Her finner du informasjon om epilepsi og arbeid, blant annet om vern mot diskriminering, tilrettelegging på arbeidsplassen og sykefravær. 

De fleste trenger ikke tilrettelegging

De fleste personer med epilepsi trenger ingen spesiell hjelp for å kunne være yrkesaktive. I noen tilfeller medfører imidlertid epilepsi problemer med å få og beholde jobb. Verken diagnosen epilepsi eller den faktiske tilstedeværelse av anfall bør diskvalifisere noen personer fra ordinært arbeid.

Mennesker med epilepsi skal ha de samme rettigheter som andre ved jobbsøking, utvelgelse og ansettelse. Sykefravær og arbeidsulykker er ikke større eller hyppigere hos personer med epilepsi enn hos andre ansatte. Evner, anlegg og dyktighet i arbeidet, samt en positiv innstilling til epilepsien, er nøkkelfaktorer når man skal vurdere en persons anvendelighet i en jobb.

Individuelle vurderinger

I et mindretall av tilfeller er det nødvendig med begrensninger i forhold til spesielle typer arbeid. Beslutningen må tas på grunnlag av individuelle vurderinger både av de krav det enkelte type arbeid medfører, og av den berørte person med epilepsi. I motsatt fall vil slike begrensinger være diskriminerende.

De aller fleste jobber er egnet for personer med epilepsi. Når en person med epilepsi har de rette kvalifikasjoner og den rette erfaring, vil han normalt være egnet for jobben og jobben for ham.

Det er fort gjort at man ubevisst diskriminerer personer med epilepsi. Her får du noen retningslinjer for hvordan man kan unngå å gjøre det.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.