Førerkort

Her finner du info om førerkort og epilepsi. 

Etter anfall må det som regel gå ett år før du har lov å kjøre moped, MC, personbil, varebil eller traktor. Du har plikt til å levere inn førerkortet etter anfall. Etter observasjonstidens utløp kan du få førerkortet tilbake ved å levere legeattest til politiet.

Ønsker du å kjøre før observasjonstidens utløp, kan du søke fylkesmannen om dispensasjon. Det gis få dispensasjoner før ett års anfallsfrihet. Personer med epilepsi kan ikke regne med dispensasjon for førerkort for lastebil, drosje, buss eller utrykningskjøring.

Risikoen ved din anfallstype får du beste informasjon om ved på ved å snakke med legen. Også fokale anfall kan være farlige i trafikken. 

For å få førerkortet tilbake må man vanligvis gå gjennom en anfallsfri periode, som kalles observasjonstid. Deretter kan du få førerkortet tilbake fra politiet med legeattest og rett skjema utfylt.

Legen har lovbestemt plikt til å melde fra til fylkesmannen om anfall. Fylkesmannen melder videre til politiet, som inndrar førerkortet. Det er i praksis formålsløst å klage på selve inndragningen, men du kan søke dispensasjon.

Det er mulig å få dispensasjon til å kjøre før observasjonstiden er ute. Det forutsetter blant annet støtte fra legen din. Dersom du får avslag på dispensasjonssøknaden er det mulig å klage.

Her kan du lese om hvordan reglene blir praktisert når folk søker dispensasjon for ulike klasser førerkort. Gjennomgående er det vanskeligere å få dispensasjon jo større skade kjøretøyet kan gjøre.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.