Hjelpemidler ved epilepsi

Det finnes mange forskjellige hjelpemidler på markedet. Også på epilepsiområdet finnes det mange ulike hjelpemidler som kan være til hjelp. Snakk med din fastlege om hvor du skal henvende deg for hjelpemidler som er fornuftig i din situasjon.
Epilepsialarmer

Det finnes flere ulike epilepsialarmer. I hovedsak kan man dele alarmene inn i stedbundne og portable epilepsialarmer.

Stedsbundne epilepsialarmer

Stedbundne alarmer brukes ofte for å oppdage anfall om natten og under søvn. Dette skjer gjennom deteksjon av risting, fuktighet eller lyd. Det er dessuten mulig å få fallalarm som virker innen en gitt radius, og som gir alarm når den er bøyd over et visst gradantall (for eksempel 45°). Dersom alarmen går, vil den sende signal til pårørende eller til offentlig hjelpeapparat, avhengig av hva den er forhåndsinnstilt til.

Portable epilepsialarmer (GPS)

De senere årene har det kommet flere portable alarmer på markedet. Disse fungerer som fallalarmer eller selvrapporteringsalarmer. Disse alarmene vil, gjennom GSM- eller GPS-system, kunne gi beskjed til pårørende eller andre om hvor du befinner deg når alarmen går.

Hjelpemidler i hjemmet

Noen mennesker med epilepsi har i tillegg til sin epilepsi større eller mindre grad av kognitive utfordringer. Det kan være hukommelse eller utfordringer med å strukturere dagen. For disse kan dagsplanleggere, informasjonsklokker eller andre hjelpemidler være nyttig. Ved epilepsi kan det også være nyttig å ha automatiske stoppekraner på dusjen og komfyren.

Hvem skal jeg kontakte?

Når du eller noen av dine nærmeste får behov at et hjelpemiddel, må dere ta kontakt med kommunehelsetjenesten.
Vanligvis er det en ergoterapeut, fysioterapeut, PP-tjenesten eller legen din som hjelper deg med å sette fram søknaden. Hvis du trenger hjelpemidler på arbeidsplassen, tar du kontakt med arbeidsgiveren eller bedriftshelsetjenesten, eventuelt Nav.

Kontakt Hjelpemiddelsentralen i ditt fylke for mer informasjon om hjelpemidler.

Kilde: Norsk Epilepsiforbund

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.