Avlastning

Kommunen har plikt til å gi tilbud om avlastning til familier som har særlig tyngende omsorgsoppgaver, for eksempel familier som har barn med sterk funksjonshemming.

Det finnes flere forskjellige avlastningsløsninger, og det viktigste er å finne en løsning som passer for familiens situasjon. Avlastningsordningene kan enten være kommunale og private. Noen ønsker en individuell avlastning. Dette kan da være at en enkeltperson eller en familie tar på seg oppgaven. Den som er avlaster kan enten komme hjem til familien å hjelpe i hjemmet, eller barnet kan være hjemme hos avlasteren i tidsrommet. Det finnes også spesielle avlastningsenheter i kommunene hvor barnet kan være.

Omfagnet på avlastningen varierer etter behov. Er det behov for avlastning på dagtid, om natten eller på døgnbasis over tid? En del har f. eks. avlastning 1 eller 2 helger pr. mnd.

Eksempler på organisering av avlastning:

  • avlastning i hjemmet kan gis ved at en avlaster kommer hjem til familien og hjelper den som har den daglige omsorgen
  • avlastning borte fra hjemmet kan gis i form av kortere institusjonsopphold. Enkelte kommuner kan også tilby avlastning i private hjem (familieavlastningshjem)
  • ferieavlastning. Familier med funksjonshemmede barn kan få en praktikant eller pleier til å være hos barnet i ferier. Slektninger kan også være ferieavlastere.
Hvordan søke?

For å søke avlastning må du kontakte kommunen din. Søknaden sendes til kommunen.

Mer informasjon:

helsenorge.no

Kilde: Norsk Epilepsiforbund

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.