Kan seksuell aktivitet gi epileptiske anfall?

Får man lett anfall når man har sex eller får orgasme?

Det er ikke vist at fysisk aktivitet gir epileptiske anfall, og seksuell aktivitet kan heller ikke provosere frem anfall. Personer med epilepsi føler seg til dels sosialt isolert og merket på grunn av andres usikkerhet overfor sykdommen. Mange er redd for å at det skal komme anfall i forbindelse med seksuell opphisselse, og unngår derfor sosiale kontakter hvor sex kan bli aktuelt.

Sex fremprovoserer ikke anfall, men søvnmangel og alkohol påvirker

Det er altså noen som lettere får anfall når man har drukket alkohol og/eller sovet lite. Hvis det er i en slik situasjon at man har sex, kan nok noen ha gjort erfaringen med at de har fått anfall. Hvis den du har sex med er en du kjenner godt, og vet at du har epilepsi, vil det kanskje gå bra hvis du skulle få anfall, uansett. 

Ingen forskjell om du har epilepsi

Det er ikke annerledes å ha sex, fordi man har epilepsi. Det viktigste er, at du som alle andre må beskytte deg selv og din partner for kjønnssykdommer og uønsket graviditet.

Kan epilepsimedisiner virke inn på sexlivet?

Mange personer med epilepsi er avhengig av å bruke medisiner hver dag. Medisiner kan gi bivirkninger som uopplagthet, økt søvnbehov og redusert seksuell lyst. Dette kan forårsake potensproblemer hos menn, redusert fuktighet i skjeden og orgasmehemming hos kvinner. Hvis en tror en har bivirkninger av medisiner som påvirke seksualfunksjonen eller den seksuelle yteevnen, er det viktig å oppsøke nevrolog for å vurdere å bytte medisiner. Husk at leger er vant med å få spørsmål og alt mulig, så du trenger ikke være redd for å ta opp eventuelle problemer knyttet til seksualitet. 

Foto: Shutterstock/ESB Professional

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.